Overige info

 

Tijdzones/tijdsverschil

De zomer- en wintertijd zijn tegenovergesteld aan die van Nederland. In de Nederlandse zomertijd is het 10 uur later in Nieuw-Zeeland, ‘s winters is het verschil 12 uur. Door dit enorme tijdsverschil zal je dagritme na aankomst behoorlijk verstoord zijn. Probeer in het vliegtuig je slaap te pakken en bij aankomst het ritme direct op te pakken. Dus eten en slapen op de juiste tijden. Anders kan het vrij lang duren voordat je in het juiste ritme zit.

 

Prijsniveau

Groenten, fruit en benzine zijn behoorlijk goedkoper dan in Nederland. Wijn, vlees en kaas zijn stukken duurder dan in Nederland. Uit eten is wel wat goedkoper dan in Nederland. Excursies zijn ook niet goedkoop. Nieuw-Zeeland is al met al een vrij duur land.

 

Toiletten

Openbare toiletten zijn hier ontzettend veel te vinden. Deze zijn altijd gratis en over het algemeen ook schoon en goed onderhouden. Hier zitten meestal gewoon toiletrollen in.

 

I-Sites/toerismebureaus

In de meeste steden zijn er wel I-Sites en toerismebureaus te vinden. Je vind hier ontzettend veel informatiefolders over de hoogtepunten van de regio. Aan de balie staan altijd enthousiaste medewerkers die je helpen met vragen of boekingen.

 

DOC-campings

Bij sommige I-Sites, in grote steden, kun je een map pakken waar alle DOC-campings van Nieuw-Zeeland op staan. Hier staat op hoe je deze camping kunt bereiken, hoeveel plekken er aanwezig zijn en als er elektriciteit aanwezig is. Er zijn zo’n 60 DOC-campings in Nieuw-Zeeland, verspreid over het land. Kenmerken van deze campings zijn dat het prachtige verlaten plekken in de natuur zijn, goedkoop – 6 dollar per persoon tegenover gemiddeld 15 – 20 dollar per persoon voor een normale campingplek – en er geen accommodaties aanwezig zijn. Enkele prachtige plekken waar je aan kunt denken zijn o.a. bij Rotorua. Hier sta je aan een meer met uitzicht op omliggende bergen. Op de Haast Pass sta je op een plek waar je uitzicht hebt over bergen van de Mt. Aspiring.

 

Alcohol

Als je 18 jaar of ouder bent mag je alcohol kopen. In bepaalde restaurants mag je je eigen wijn meenemen tegen een lichte vergoeding. Openbaar drinken is in veel steden verboden.

 

Jongeren (studentenkaart)

Veel jongeren backpacken door Nieuw-Zeeland. Doordat Nieuw-Zeeland erg populair is bij backpackers zijn er vele goede en goedkope backpackersverblijven en hostels. Vergeet niet om je studentenkaart mee te nemen als je student bent. Hiermee krijg je namelijk korting bij onder andere musea en bioscopen.