Vervoer

 

Veerboot tussen het noorder- en zuidereiland

In het hoogseizoen vaart de veerboot 5 keer per dag van Picton naar Wellington en omgekeerd. Buiten het hoogseizoen is dit 4 keer. Tijdens deze 3,5 uur durende tocht heb je een schitterend uitzicht over de fjorden van Marlborough Sounds. Op de veerboot zijn winkels, restaurants en bars. In het hoogseizoen (december/januari) is het vooraf boeken van de veerboot aanbevolen. De prijs per volwassene is 45 dollar, kinderen van 2-17 betalen 28 dollar. Campers en auto’s tot 5,5 meter kosten respectievelijk 139 en 155 dollar.

 

Backpackerbus, bus en trein

Backpackersbussen rijden door het hele land. Je kunt in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Na het inchecken en voor de douane betaal je bij de Bank of New Zealand een vast bedrag voor deze bus. Het reizen met deze bus is makkelijk, goedkoop en erg gezellig. Je kunt ook met lijnbussen van het noorden naar het zuiden reizen. Dan is het wel verstandig om dit vooraf goed na te pluizen hoe je dit wilt doen. Intercity en Newmans zijn enkele grote maatschappijen. Naked Bus is een goedkopere maatschappij. Daarnaast zijn er diverse Great Sight-bussen die door de mooiste gebieden van het land rijden.

De treinen zijn niet mooi, maar je hebt enkele prachtige routes. Vanuit Auckland kun je naar Wellington reizen met Overlander. Op het zuidereiland kun je met TranzCoastal langs de oostkust rijden. En één van de mooiste treinreizen ter wereld kun je maken met TranzAlpine die dwars door het Mt. Aspiring National Park rijdt.

 

Huurauto

Doorgaans moet je 21 zijn om een auto te huren. Daarnaast moet je minimaal 1 jaar in bezit zijn van een rijbewijs. Bij de ANWB moet je een internationaal rijbewijs kopen die 1 jaar geldig is. Tevens heb je een creditcard nodig. De auto’s kun je bij het vliegveld huren. Hier heb je ook nog de keuze om de auto op het ene vliegveld te huren en op een ander vliegveld in te leveren. Hierover moet je dan een One-Way fee betalen van 250 dollar.

 

Camper

Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als bij een auto. Veel mensen huren een camper in Nieuw-Zeeland. Je bepaalt je eigen route en je kunt gaan en staan waar je wilt. Eten kun je zelf maken en bij sommige campers kun je zelfs gebruik maken van een douche en toilet.

 

Verkeersregels

In Nieuw-Zeeland wordt links gereden. Op snelwegen is de maximum snelheid 100 kilometer per uur. De overige regels zijn gelijk aan Nederland. Veiligheidsgordels zijn ook achterin en in bussen verplicht te dragen.

 

Liften

Wanneer je samen reist is dit redelijk veilig. Maar het is minder veilig dan vroeger aan het worden. Het is wel eens voorgekomen dat een jonge liftster is vermoord.